Et nesten «umulig» spørsmål til «den store detektiv» – PPFs medlemmer

Dette er en nesten «umulig» sak, men undrenes tid er ennå ikke forbi. I en e-post skriver direktøren for Det jødiske museet i Oslo, Torill Torp-Holte til Politiets Pensjonistforbund:

Politimannen vi ikke har klart å finne navnet på hadde den jødiske familien Bermann (mor Ida Bermann og de to små sønnene Narve, 3 år, og Ingar bare noen måneder gammel) i dekning fra 26. november 1942 og et par dager, til de kom i dekning et annet sted. 

Det var sannsynligvis også samme politimann som ledsaget Margit Limbodal (senere Tosterud) Ingar fra til et barnehjem i Bærum. Faren David i familien var arrestert tidligere på høsten, antakelig angitt av en nabo og var blitt sendt til Sydspissen fangeleir i Nord-Norge. 

Margit hadde vært barnepleierske hos Bermann-familien, og jobbet også på dette barnehjemmet. Ingar var for liten til at hjelperne tok sjansen på å ta ham med på flukten til Sverige. Små barn ble gitt sovemedisiner for å holde seg rolige under flukten – Ingar ble ansett som for liten til å få sovemedisin. En annen løsning måtte finnes. Ida spurte da Margit om hun kunne hjelpe. Valhallaveien var et midlertidig skjulested for Margit og Ingar. Da naboene ikke var kjent med at det bodde et spebarn der tok de ikke sjansen på barnegråt over tid og barnehjemmet der Margit ble hans omsorgsperson ble løsningen de valgte.

Politimannen ble skutt under krigen. Margit og Magna besøkte hans enke etter krigen.

Men hvem kan politimannen være? Jødisk Museum i Oslo har forsøkt å finne ut dette, men har ikke lykkes. Ved noen i PPF noe om dette? Det er sagt at «publikum er den store detektiv». 

Ta kontakt med Jørn-Kr. Jørgensen, jornjoer@gmail.com, i fall denne historien høres kjent ut og «noen vet om noe».

Dette er Margit med Ingar på fanget – foto tatt på barnehjemmet
i Bærum 1943/44.