Hva er noe av hemmeligheten bak et spennende, levende og kreativt pensjonistliv?

Det er mange som spør seg: Hva er hemmeligheten bak å leve et spennende, levende og kreativt pensjonistliv? Jeg tror spørsmålet kan besvares med et ord, og det står kun for min regning etter snart halvannet år som pensjonist: Engasjement.

Jeg har gått på pensjonistkurs og jeg har lest om pensjonistlpvet. Et av de første punktene som nevnes for å få et godt pensjonistliv, er at man holder på de daglige rutinene. – Jeg kan bare svare for meg selv, og jeg «tilstår» at jeg står opp ca. kl. 06.00 hver dag, hverdag som helligdag, og er i gang med et eller annet etter dagens innledende øvelser med kaffe og avis.

Men jeg gjør en ting til: Jeg setter meg i godstolen og bruker 15 minutter til meditasjon og mindfulness, Puster dypt og lenge, og trekker inn dagen så å si. I pusteprosessen henter jeg både inspirasjon og krefter til deg dagen byr på.

Jeg leser mye, jeg skriver mye og jeg gjør avtaler om å møte venner og bekjente over en kopp kaffe på en café eller er kaffehus; enten i nærområdet eller ute i byen. Det gir krefter, liv og engasjement – og det får meg ut av mitt eget hus og inn i andre omgivelser. Det er viktig for å trives.

Den som har hytte, båt og campingvogn, har mye å glede seg over å engasjere seg i, men det å treffe folk – venner, gamle kolleger o.l. – er med på å sende signaler til oss selv og vi speiler oss i den vi treffer. Vi får signaler og tilbakemeldinger, og vi utvikler oss som mennesker.

I engasjementet ligger hemmeligheten. Der ligger nøkkelen både til å leve et spennende pensjonistliv – og til å leve videre. Det er en viktig prosess å holde det gående, og de av oss som er så heldige å ha barn og barnebarn, har alle muligheter til enhver form for engasjement i et annet menneske.

Ingen blir lykkelig alene. Vi trenger alle mennesker å omgås, og denne påsken gir oss en strålende mulighet til å møte andre. Inviter en kollega på kaffe, ring en kollega å forslå en spaserturtur, treff en kollega og drikke en kopp kaffe, les en bok og diskuter den med noen som er interessert.

Poenget er aktivitet, aktivitet og aktivitet; ikke så du sliter deg ut, men slik at du ved dagens slutt kan se deg rundt å si: Takk!

Jørn-Kr. Jørgensen

Møt gamle kolleger, snakk, le, drikk en kopp kaffe, ha det hyggelig – engasjement er nøkkelordet.