Om norske politifanger i Stutthof – på engelsk

I disse dager foreligger det en ny bok om de 271 norske politifangene som satt i konsentrasjonsleiren Stutthof i Polen. Boken er skrevet av Tore Jørgensen, sønn av Gunnar Jørgensen, som var fange i leiren.

Det er skrevet flere bøker om dette viktige emnet – mest kjent er kanskje Olaf R. Walles bok «Stutthofpolitiet» og Erik Dahlin, Jørn-Kr. Jørgensen, Per Ole Johansens bok «De trodde på en ny dag». Nå kommer det en helt ny bok – på engelsk – skrevet av Tore som har bearbeidet sin fars dagboksnotater til et manus mellom to permer. 

Tore Jørgensen bor i British Columbia i Canada hvorfra han har arbeidet med dette prosjektet i flere år. Det er skrevet lite om Stutthoffangene på engelsk, så dette var på høy tid og på sin plass. «For Truth & Honor» heter Jørgensens prosjekt. 

Det var flere fra Politiets Pensjonistforbund som var med under minnemarkeringen for Stutthoffangene 25. april i 2015. Markeringen var et samarbeidsprosjekt med Norsk Politihistorisk Selskap, Politiets Fellesforbund, IPA Norge og Politidirektoratet. – I forbindelse med markeringen ble det avduket en minneplate i Stutthof om de 271 norske politifangene, inkludert de 13 av våre kolleger som aldri kom tilbake til et fritt Norge.

PPFs tidligere forbundsformann, Kyrre Stenbro, taler under minnemarkeringen i Stutthof.
Dette er minneplaten som ble avduket av tidligere ass. politidirektør Vidar Refvik i Stutthof 25. april 2015.