Politirådgiver Jon Chr. Møller forteller fra Den sentralafrikanske republikk

– Noen som har lest Dantes Inferno og latt seg sjokkere over de bestialske beskrivelsene? – skriver Jon Chr. Møller, politirådgiver ved FN med kontor i New York i en kommentar. Det er mange politipensjonister som har gjort tjeneste i FN, og dette publiseres ikke minst med tanke på dem.

–  Tankene gikk til 1300-tallets klassiker da jeg besøkte et fengsel i Den sentralafrikanske republikk nylig. Det er i grunn vrient å beskrive hvor ille det er, men jeg har vært i en del fengsler her på kontinentet, og dette er nok noe av det verste jeg har sett. 

– Kanskje er det da en trøst å høre fra FN og fengselsdirektøren at det var verre før. 

– Bistand fra FNs fredsoperasjon i landet, samt frivillige organisasjoner, som f.eks. Røde Kors, har utgjort en forskjell. Målet er selvsagt å forbedre forholdene ytterligere for de 1 300 fangene (fengslet er bygd for 300), som soner på ubestemt tid (80% uten dom), i alt fra «noen år» til livstid, og som er i alder fra 14 år og oppover. 

– Det er ille, ja! Men det er også bra å se at bistand fungerer i praksis, selv om det fortsatt er en svært, svært lang vei å gå. Skritt for skritt forbedres hverdagen gjennom iherdig innsats fra FN gjennom medlemslandenes støtte, og frivillige. Det motiverer til videre engasjement!

Jon Chr. Møller er politirådgiver ved FN-hovedkvarteret i New York. Her forteller han fra et besøk i den sentralafrikanske republikk. Mange politipensjonister som har gjort tjeneste i FN, vil ha nytte av å lese hans korte rapport.