Samarbeider om eldres sak i Europa
Som eneste norske organisasjon er Pensjonistforbundet medlem i AGE Platform Europe. AGE er et talerør for eldre fra hele Europa og jobber for å sikre at eldre menneskers stemme blir tatt i betraktning i europeisk politikk.
I slutten av oktober møttes en av arbeidsgruppene i Brussel, for å snakke om blant annet støtte til eldre kreftpasienter og deres pårørende, mental helse hos eldre, selvmord blant eldre og langtids pleie- og omsorg. I blå mønstrete genser bak er Pensjonistforbundets Wenche Karin Malmedal. AGE er det største europeiske nettverket av ideelle organisasjoner som arbeider for eldre.
Saksområdene favner vidt og kan dreie seg om aldersdiskriminering, eldre i arbeidslivet, aktiv aldring, pensjonsreformer, sosial inkludering, helse, tilgjengelighet og transport. AGE deltar i mange EU-prosjekter og er en aktiv bidragsyter inn mot EUs organer både når det gjelder kunnskapsutvikling og anbefalinger.
Gir anbefalinger til EU-systemet
AGE er organisert i ulike arbeidsgrupper:
- Dignified and heathy ageing incl. access to health and long-term care, elder abuse (Verdig og sunn aldring inkludert tilgang til helse og langtidspleie og -omsorg, overgrep mot eldre)
- Age-friendly environments, with focus on digitalization incl. accessibility, mobility, housing, daily services (Aldersvennlige samfunn, med fokus på digitalisering inkludert tilgjengelighet, mobilitet, bolig, daglige tjenester)
- Employment, participation and active citizenship incl. life-long learning, volunteering (Arbeid, deltakelse og aktivt medborgerskap inkludert livslang læring, frivillighet)
- Adequacy of old-age income and social inclusion incl. fight against poverty and social exclusion (Tilstrekkelig pensjon og sosial inkludering inkl. bekjempelse av fattigdom og sosial ekskludering)
Leder av Pensjonistforbundets helseutvalg, Wenche Karin Malmedal er aktiv medlem i arbeidsgruppa Dignified and Healthy Ageing (verdig og sunn aldring). Arbeidsgruppa har møter flere ganger i året og diskuterer ulike saker som ofte ender opp med anbefalinger til EU-systemet. De fleste møtene er digitale, men med fysisk møte en gang i året.
Det sentrale helseutvalget
Den 23.-24. oktober møttes arbeidsgruppa i Brussel. Tema på dagsorden var blant annet støtte til eldre kreftpasienter og deres pårørende, mental helse hos eldre, selvmord blant eldre og langtids pleie- og omsorg.
– Mange av sakene som diskuteres i arbeidsgruppen er overlappende med saker som det sentrale helseutvalget i Pensjonistforbundet jobber med, derfor er det ekstra interessant å delta på disse møtene i AGE. I tillegg til de faglige diskusjonene er det spennende å møte kunnskapsrike og engasjerte mennesker, hvor mange av dem representerer ulike pensjonistorganisasjoner som Pensjonistforbundet, sier Wenche Karin Malmedal.